Όγκος στο στόμα, στο κεφάλι και στο λαιμό
Οι ασθενείς, με όγκο στο στόμα, στο κεφάλι και στο λαιμό, δηλαδή με καρκίνο στόματος, στοματοφάρυγγα, φάρυγγα, ρινοφάρυγγα, ιγμορείου, λάρυγγα, καρκίνο των σιαλογόνων αδένων, και με άλλους όγκους, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία μόνη η σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές στο στόμα, τις γνάθους, την κροταφογναθική διάρθρωση και τους σιαλογόνους αδένες κατά τη διάρκεια η μετά το πέρας της θεραπείας στον ογκολογικό ασθενή.
Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τι αναμένεται κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και ποιες είναι οι πιθανές χρόνιες επιπλοκές ώστε να συνεργαστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την καλύτερη, για εσάς, στρατηγική πρόληψης.
Επιπλοκές που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Βλεννογονίτιδα του στόματος: Η βλεννογονίτιδα εμφανίζεται με πόνο και πληγές. Ο πόνος προκαλεί δυσκολία στο φαγητό και στη λήψη νερού και υγρής τροφής και μπορεί να χάσετε βάρος.
Μυκητιάσεις: Μέχρι και οι μισοί ασθενείς με όγκο κεφαλής και τραχήλου, που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία με ή χωρίς χημειοθεραπεία, αναμένεται να αναπτύξουν καντιντίαση.
Ιογενείς λοιμώξεις: Ο έρπης εμφανίζεται με πόνο και πληγές, που επιδεινώνουν τη βλεννογονίτιδα.
Βακτηριακές λοιμώξεις: Οδοντικά και περιοδοντικά αποστήματα αναπτύσσονται κυρίως σε ασθενείς, με πτωχή στοματική υγιεινή και σε δόντια που είχαν πρόβλημα και δεν αντιμετωπίστηκαν πριν την έναρξη της ακτινοθεραπείας η της χημειοακτινοθεραπείας.
Ξηροστομία: Το σάλιο μειώνεται, ή γίνεται παχύρρευστο. Η ξηροστομία επηρεάζει αρνητικά όλες τις λειτουργίες του στόματος, τη μάσηση, την κατάποση, τη γεύση, την ομιλία. Οι ασθενείς με ξηροστομία μπορεί να εμφανίσουν συχνότερα μυκητιάσεις και οδοντικές τερηδόνες.
Επιπλοκές που αναπτύσσονται μετά το πέρας της θεραπείας
Ξηροστομία: Ο ασθενής με ξηροστομία υποσιτίζεται, δυσκολεύεται στην ομιλία, στην επικοινωνία και στην εργασία του. Δεν κοιμάται καλά και αισθάνεται κόπωση και κακή διάθεση.
Τερηδόνες: Ο κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών συνδέεται με την ξηροστομία.
Λοιμώξεις του βλεννογόνου: Η συχνότερη λοίμωξη είναι η καντιντίαση.
Διαταραχές γεύσης, ατροφία και ίνωση, τρισμός, δυσφαγία: Οι αλλαγές στη γεύση συνήθως είναι παροδικές, ενώ η ίνωση της στοματικής κοιλότητας, της κροταφογναθικής διάρθρωσης και του λαιμού είναι σημαντικές χρόνιες επιπλοκές.
Περιορίζεται το άνοιγμα του στόματος και εμφανίζεται τρισμός, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία, αλλά και την τήρηση καλής στοματικής υγιεινής.
Οστεοακτινονέκρωση των γνάθων: Εμφανίζεται με πόνο και φλεγμονή στις γνάθους.
Η καλή στοματική υγιεινή, με τη διατήρηση του βλεννογόνου καθαρού και υγρού, θα μειώσει τη βαρύτητα των επιπλοκών και θα συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε τις υπηρεσίες μας.