Συμπαγείς Όγκοι
Οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους, όπως με καρκίνο μαστού, προστάτη, πνεύμονα, στομάχου, παγκρέατος, ήπατος , εντέρου, ωοθηκών, μήτρας, και με άλλους καρκίνους και διάφορα σαρκώματα, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές στο στόμα και τις γνάθους. Η Ογκολογία περιλαμβάνει σήμερα και τις βιολογικές, στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα, που επίσης σχετίζονται με επιπλοκές στο στόμα.
Ασθενείς, που λαμβάνουν φάρμακα αντιαπορροφητικά των οστών, για την πρόληψη προβλημάτων από τα οστά και την αντιμετώπιση του οστικού πόνου, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στις γνάθους.
Στόχος μας είναι η ενημέρωσή του ασθενούς, ώστε να αναγνωρίζει τυχόν σχετικό πρόβλημα και να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, μόλις εμφανίσει πόνο στο στόμα. Αυτό θα οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση, με αποτέλεσμα την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανής επιπλοκής.
Χημειοθεραπεία
Βλεννογονίτιδα του στόματος: Η βλεννογονίτιδα εμφανίζεται με πόνο και πληγές. Σε ασθενείς, με χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια, η βλεννογονίτιδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη συστηματικής λοίμωξης.
Λοιμώξεις: Ο απλός έρπης και οι καντιντιάσεις, είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις. Τα οδοντικά και περιοδοντικά αποστήματα, κυρίως σε δόντια που δεν έχουν αποκατασταθεί πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας, είναι οι συχνότερες βακτηριακές λοιμώξεις.
Διαταραχές γεύσης και ξηροστομία: Ο ασθενής που εμφανίζει διαταραχές στη γεύση και ξηροστομία κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, έχει δυσκολίες στο φαγητό, δεν κοιμάται καλά και αισθάνεται κουρασμένος.
Στοχευμένες, βιολογικές θεραπείες
Στοματίτιδα, με πόνο και πληγές, ουλορραγίες, αλλοίωση της γεύσης, ξηροστομία, κάψιμο στη γλώσσα έχουν περιγραφεί σε ασθενείς που λαμβάνουν κυρίως αναστολείς αγγειογένεσης.
Στοματίτιδα, με πληγές, που ομοιάζουν με άφθες χαρακτηρίζει τους αναστολείς του mammalian target of rapamycin (mTOR).
Σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς του BRAF έχουν παρατηρηθεί ειδικές λευκές πλάκες στο βλεννογόνο του στόματος.
Ανοσοθεραπείες
Τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα συνδέονται με βλάβες τύπου συνδρόμου Sjogren και ξηροστομία. Ακόμη, έχει περιγραφεί στοματίτιδα, που ομοιάζει με ομαλό λειχήνα στο στόμα.
Αναστολείς της οστικής απορρόφησης
Η χορήγηση των αντιοστεοκλαστικών/αντιαπορροφητικών φαρμάκων για τη διατήρηση της υγείας των οστών και την αντιμετώπιση των οστικών συμβαμάτων και της υπερασβεστιαιμίας σε ασθενείς με οστική νόσο αποτελεί σημαντική συμβολή στην Ογκολογία.
Στους ασθενείς αυτούς παρατηρήθηκε μία νέα επιπλοκή, η οστεονέκρωση των γνάθων. Διάφορες βιολογικές, στοχευμένες θεραπείες, κυρίως αντιαγγειογενετικές θεραπείες, έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση οστεονέκρωσης των γνάθων. Σπάνιες περιπτώσεις οστεονέκρωσης των γνάθων έχουν ακόμη συνδεθεί με χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπευτικούς παράγοντες.
Η καλή στοματική υγιεινή, με τη διατήρηση του βλεννογόνου καθαρού και υγρού, θα μειώσει τη βαρύτητα των επιπλοκών της ογκολογικής θεραπείας του ογκολογικού ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις υπηρεσίες μας.