Αιματολογικά νοσήματα και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα, και άλλα νοσήματα, και λαμβάνουν χημειοθεραπεία και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, εμφανίζουν ένα κοινό προφίλ επιπλοκών, που σχετίζεται (α) με την τοξική επίπτωση της ογκολογικής θεραπείας στη στοματική κοιλότητα, όπως η βλεννογονίτιδα, η ξηροστομία, η αλλοίωση της γεύσης και η νόσος μοσχεύματος κατά του ξενιστή, στην περίπτωση της μεταμόσχευσης, και (β) λοιμώξεις και ουλορραγίες λόγω της επίπτωσης της χημειοθεραπείας στο μυελό των οστών.
Στόχος μας είναι να κατανοήσετε τι αναμένεται κατά τη θεραπεία και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά τη θεραπεία και οργανώσουμε μαζί την καλύτερη στρατηγική πρόληψης για το δικό σας πρόβλημα.
Χημειοθεραπείες
Βλεννογονίτιδα του στόματος: Η βλεννογονίτιδα εμφανίζεται με πόνο και πληγές. Συνδέεται με απώλεια βάρους και ανάγκες παρεντερικής διατροφής. Σε ασθενείς με χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια, η βλεννογονίτιδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη λοίμωξης.
Μυκητιάσεις: Κάψιμο στο στόμα και στο λαιμό, δυσγευσία, επιδείνωση της βλεννογονίτιδας και δυσφαγία είναι τα κύρια συμπτώματα της μυκητίασης στο στόμα.
Διεισδυτικές μυκητιάσεις εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ως επώδυνες μάζες, ελκώσεις ή και πόνο σε δόντι.
Έρπητας: Ο έρπης στο στόμα αρκετές φορές όμως εμφανίζεται με πόνο και εκτεταμένες πληγές.
Βακτηριακές λοιμώξεις: Τα οδοντικά και περιοδοντικά αποστήματα αναπτύσσονται κυρίως σε ασθενείς με πτωχή στοματική υγιεινή.
Ουλορραγίες: Παρατηρούνται σε περιόδους μείωσης του αριθμού των αιμοπεταλίων και ειδικά σε ασθενείς με ουλίτιδα.
Νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστή σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων:
Οι βλάβες του βλεννογόνου κατά την οξεία νόσο μοσχεύματος κατά ξενιστή εμφανίζονται με ερύθημα η/και υπόλευκο βλεννογόνο, πόνο και πληγές. Οι βλάβες αυτές είναι δύσκολο να διακριθούν από τη βλεννογονίτιδα που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία ή/και την ακτινοβόληση του ασθενούς στα πλαίσια της προετοιμασίας του πριν τη μεταμόσχευση.
Στη χρόνια νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστή: Παρατηρούνται βλατίδες, υπόλευκες πλάκες και πληγές με πόνο, ξηροστομία και επιφανειακές βλεννώδεις κύστεις, τερηδόνες, ίνωση, δυσφαγία και μείωση της διάνοιξης του στόματος. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο βλεννογόνο του στόματος, σε ασθενείς με αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι πολύ μικρός, καθιστά, όμως, αναγκαία την τακτική αξιολόγηση του ασθενούς.
Η οδοντιατρική αξιολόγηση και η προετοιμασία πριν την έναρξη της μυεολοτοξικής χημειοθεραπείας και η καλή στοματική υγιεινή, με τη διατήρηση του βλεννογόνου καθαρού και υγρού, θα μειώσει τον κίνδυνο, τη βαρύτητα και την επίπτωση των επιπλοκών στο στόμα και ο ασθενής θα διατηρήσει καλή ποιότητα ζωής.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις υπηρεσίες μας.