Δεν είναι μόνο τι τρώμε, αλλά και τι δεν τρώμε που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αυτό τόνισε η καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη στο 4ο Forum Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) που φέτος είχε ως κεντρικό θέμα «Περιβάλλον και Ογκολογία».
Στην επιστημονική συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε καρκινογένεση, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα και τα καρκινογόνα στην καθημερινότητά μας, οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην υγεία, ο ρόλος των γονιδίων έναντι του περιβάλλοντος στην καρκινογένεση αλλά και η κεντρική σημασία της διατροφής και της άσκησης ενάντια στον καρκίνο. Μεγάλη επιτυχία είχε η συνεδρία για τον καρκίνο σε παιδιά και εφήβους και για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων.
Στη Συνεδρία «Παράγοντες του Περιβάλλοντος που σχετίζονται με την Καρκινογένεση» η καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη προσκλήθηκε να σχολιάσει την παρουσίαση με θέμα: «Διατροφικοί Παράγοντες, Συντηρητικά, Φυτοφάρμακα από τον εκλεκτό Ογκολόγο Παθολόγο κ. Απόστολο Λασκαράκη.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη, αφού συνεχάρη τον κ. Λασκαράκη για την εξαίρετη ομιλία του, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε και την άλλη όψη στη σχέση διατροφής-υγείας, αφού δεν είναι μόνο αυτά που τρώμε, αλλά και αυτά που δεν τρώμε που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη γενική μας υγεία.
Σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που παρουσίασε η κα Νικολάτου-Γαλίτη, η έλλειψη διατροφικών παραγόντων, όπως ο σίδηρος και η ακόλουθη αναιμία, έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στη στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο. Στον ασθενή με αναιμία από έλλειψη σιδήρου η γλώσσα φαίνεται ωχρή και λεία, ενώ είναι επώδυνη.
Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω αδυναμίας επαρκούς απορρόφησής της από το στομάχι, συνδέεται με επώδυνες βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος, πληγές, που μπορεί να ομοιάζουν με άφθες και ερυθρές ευερέθιστες περιοχές, κυρίως στη γλώσσα.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη τόνισε επίσης την αξία του υγιούς στόματος και την ανάγκη να έχουμε δόντια καθαρά και γερά για να μασάμε σωστά την τροφή μας. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να αρχίζουν από τη στοματική κοιλότητα και την κατάσταση των δοντιών. Ακόμη και η συμμόρφωση των ατόμων στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής επηρεάζεται από τα υγιή ή χαλασμένα δόντια. Ο ασθενής που πονάει στο στόμα δεν μπορεί να τραφεί καλά και έτσι δημιουργείται ένας κύκλος με αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης φαίνεται να έχει επηρεάσει την παραδοσιακή διατροφή και το οικογενειακό τραπέζι, όπου «όλοι μαζί απολαμβάνουν σπιτικό φαγητό».
Οι Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με κύριους στόχους την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, είναι ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα-ασθενή με καρκίνο. Στα Healthcare Business Awards 2017, οι Γυναίκες στην Ογκολογία και o Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών απέσπασαν δύο βραβεία, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, για την διαδικτυακή πλατφόρμα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού (W4Life) και την σχετική εφαρμογή.
Οι Γυναίκες στην Ογκολογία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση του 4ου Forum και την ενδιαφέρουσα θεματολογία, αλλά και κάθε υποστήριξης για τις μελλοντικές δραστηριότητές τους.
Αφήστε μια απάντηση