Φάρμακα στόχευσης των οστών, όπως τα διφωσφονικά και η δενοσουμάμπη, που χορηγούνται για οστεοπόρωση ή σε ασθενείς με οστικές μεταστάσεις και οστική νόσο από διάφορους τύπους καρκίνου, προστατεύουν τον σκελετό και μειώνουν ανεπιθύμητα συμβάντα και επιπλοκές, που σχετίζονται με το σκελετικό, διατηρώντας την ποιότητα ζωής. Η οστεονέκρωση των γνάθων μια ασυνήθης αλλά δυνητικά σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, έχει συσχετιστεί με αθροιστικές δόσεις παραγόντων στόχευσης των οστών και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της θεραπείας.
Η καθηγήτρια στοματολόγος Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη σε δημοσίευσή της (Invited Editorial) στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα ecancer education τονίζει το σημαντικό ρόλο της Online εκπαίδευσης στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση της οστεονέκρωσης των γνάθων με στόχο την επιτυχημένη θεραπεία. Παρουσιάζει τα νέα δεδομένα για το ρόλο της εξαγωγής του δοντιού.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη [1] εξηγεί ότι περισσότερο από το 90% των περιστατικών οστεονέκρωσης των γνάθων εμφανίζεται σε ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν ενδοφλέβια διφωσφονικά ή δενοσουμάμπη σε υψηλές δόσεις. Τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο οστεονέκρωσης των γνάθων, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή αντιμετώπιση και θεραπεία.
Η ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα ecancer παρέχει πληροφορίες στους κλινικούς ιατρούς που συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα. Η παράλληλη ενημέρωση των οδοντιάτρων και η συνεργασία τους με τους ιατρούς ογκολόγους μπορεί να συμβάλει στη αποτελεσματική πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και επιτυχημένη διαχείριση και τη θεραπεία της οστεονέκρωσης των γνάθων.
- Osteonecrosis of the jaw (ONJ) in patients who receive Bone Targeting Agents (BTAs). Editorial. Ecancer 2018, 12:ed77
Αφήστε μια απάντηση