
Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου ( ΕΕΚΚΕΤ) headneckcancer.gr σε συνεργασία με την Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αττικόν, διοργάνωσε Διημερίδα με κεντρικό θέμα τις αλματώδεις εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου όπως έχουν ανακοινωθεί στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια του τελευταίου έτους.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Διημερίδας Καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή, η στόχευση του καρκίνου είναι, πλέον, πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει την αναστολή μοριακών μονοπατιών, ανοσοθεραπεία καθώς και συνδυασμούς των παραπάνω με συμβατικές θεραπείες.
Η παρουσίαση της καθηγήτριας κας Ουρανίας Νικολάτου-Γαλίτη είχε θέμα τη βλεννογονίτιδα του στόματος σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία με ή χωρίς σύγχρονη χημειοθεραπεία και τη στοματίτιδα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής όταν λαμβάνει τα νέα φάρμακα της ανοσοθεραπείας.
Η βλεννογονίτιδα εμφανίζεται με ελκώσεις (πληγές) στο στόμα οι οποίες πονάνε και συμβάλλουν στην ανάπτυξη λοιμώξεων, όπως μυκητιάσεις, που επιβαρύνουν, ακόμη περισσότερο τον ασθενή. Δυσκολία στη λήψη τροφής και υγρών και δυσκαταποσία οδηγούν σε απώλεια βάρους και την καταβολή του ασθενούς. Σε περίπτωση σοβαρής βλεννογονίτιδας μπορεί να διακοπεί η θεραπεία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μελέτες, η βαρύτητα και η σοβαρότητα της βλεννογονίτιδας μπορεί να μειωθεί όταν το στόμα διατηρείται καθαρό και καλά ενυδατωμένο. [1, 2]
Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται με ανοσοθεραπεία μπορεί να εμφανίσουν διάφορες εκδηλώσεις αυτοάνοσου τύπου, όπως λειχηνοειδείς αντιδράσεις στη στοματική κοιλότητα, αλλοίωση της γεύσης (δυσγευσίες) και ξηροστομία. Η εμφάνιση ουλορραγίας, ελκώσεων και πόνου στη στοματική κοιλότητα, σε ειδικές περιπτώσεις επιδείνωσης ήδη υπάρχοντος αυτοάνοσου νοσήματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της θεραπείας.
Η ξηροστομία απαιτεί ειδική και εντατική υποστήριξη των δοντιών για την αποφυγή τυχόν τερηδόνας των δοντιών. Οι ειδικοί στο θέμα αυτό, έχουν συστήσει να λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό και να ελέγχεται και η στοματική κοιλότητα πριν την έναρξη της ανοσοθεραπείας.
Μία άλλη επιπλοκή είναι οι λοιμώξεις, κυρίως μυκητιάσεις, ενώ έχουν ανακοινωθεί και λίγες περιπτώσεις οστεονέκρωσης των γνάθων. Καθαριότητα και διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής μπορεί και στην ανοσοθεραπεία να μειώσει τον κίνδυνο των επιπλοκών. Καλό είναι ο ασθενής να αναφέρει αμέσως στο γιατρό του κάθε ενόχληση ή πόνο στο στόμα και να αξιολογείται από ειδικό στοματολόγο-ογκοστοματολόγο, με εμπειρία στην αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων σε ογκολογικούς ασθενείς. [3]
Πηγές:
[1] Nicolatou-Galitis O, Kouloulias V, Sotiropoulou-Lontou A, Dardoufas K, Polychronopoulou A, Athanassiadou P, Kolitsi G, Kouvaris J. Oral mucositis, pain and xerostomia in 135 head and neck cancer patients receiving radiotherapy with or without chemotherapy. TOCancer J 2011;4:7-17.
[2] Lalla RV, Bowen J, Barasch A, Elting L, Epstein J, Keefe DM, McGuire DB, Migliorati C, Nicolatou-Galitis O, Peterson D, Raber-Durlacher JE, Sonis ST, Elad S, and The Mucositis Guidelines Leadership Group of the Multinational Association of Supportive Care in Cancer and the International Society of Oral Oncology (MASCC/ISOO). Cancer 2014;120:1453-1461.
[3] Vigarios Ε, Epstein JB, Sibeaud V. Oral mucosal changes induced by anticancer targeted therapies and immune checkpoint inhibitors. Support Care Cancer 2017.
Αφήστε μια απάντηση