Οδοντίατροι και γναθοχειρουργοί από 16 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, έδωσαν το παρών στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Οστεονέκρωση των Γνάθων σε ασθενείς, με οστεοπόρωση ή καρκίνο, που λαμβάνουν φάρμακα στόχευσης των οστών ή άλλες βιολογικές, στοχευμένες θεραπείες.
Το Εκπαιδευτικό Συνέδριο διεξήχθη στις 29 Σεπτεμβρίου, στην Κοπεγχάγη. Από την Ελλάδα συμμετείχε και η ομάδα της dentaloncology.gr, με την Δρ. Δήμητρα Γαλίτη και τον Δρ. Ευάγγελο Γαλίτη, ενώ η Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Ειδικών.[1]
Τα συμπεράσματα του σεμιναρίου είναι σημαντικά για ασθενείς και γιατρούς, με ποιο βασικά σημεία τα παρακάτω:
- Η Οστεονέκρωση των Γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν σχετικά φάρμακα, μπορεί να προληφθεί. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και να αναπτυχθεί η επικοινωνία μεταξύ ογκολόγων, οδοντιάτρων και λοιπών επαγγελματιών υγείας με στόχο τη διεπιστημονική προσέγγιση και επιτυχή αντιμετώπιση του ασθενούς.
- Η εξαγωγή του δοντιού δεν είναι η αιτία της οστεονέκρωσης των γνάθων, όπως αναφέρεται σε διάφορες πηγές ακόμη και σήμερα. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το δόντι πονάει, έχει κινητικότητα και είναι πρησμένο, η καθυστέρηση της εξαγωγής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεονέκρωσης των γνάθων. Η εξαγωγή, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα γίνει με κατάλληλες προφυλάξεις και από οδοντίατρο, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα στόχευσης των οστών, κυρίως ογκολογικών ασθενών.
Ο Dr Morten Shiodt, διοργανωτής και Πρόεδρος του Σεμιναρίου, καθώς και οι Drs Thomas Kofod, Alberto Bedogni και Sven Otto παρουσίασαν τον πολύ χαμηλό κίνδυνο οστεονέκρωσης, όταν οι εξαγωγές γίνονται με κατάλληλες προϋποθέσεις και μέτρα προφύλαξης.
Επίσης, ο Dr Sven Otto παρουσίασε ερευνητικά, πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι η εξαγωγή είναι μόνο ένα γεγονός που προηγείται της οστεονέκρωσης (preceding event).
Οι Dr Alberto Bedogni και Dr Roman Guggenberger περιέγραψαν τις αλλοιώσεις του οστού και τις ποικίλες απεικονιστικές μεθόδους, που μπορούν να εφαρμοστούν για να διαπιστωθούν οι αλλοιώσεις αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς η διάγνωση της οστεονέκρωσης θα τεθεί με την κλινική εικόνα, τα συμπτώματα, τα απεικονιστικά ευρήματα και την ιστοπαθολογική εικόνα, όταν υπάρχει.
H κα Νικολάτου-Γαλίτη έδειξε ότι τα δύο τρίτα των ασθενών με πόνο, πρήξιμο, κινητικότητα και πυόρροια έχουν ήδη νεκρό οστούν κατά την εξαγωγή του δοντιού. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τις πειραματικές και τις κλινικές μελέτες των άλλων μελών της Ευρωπαϊκής Ομάδας.
Αντίθετα, σε ασθενείς, με όμοιο ιστορικό και υποκείμενο νόσημα, δεν παρατηρήθηκε καμία περίπτωση νέκρωσης του οστού στις θέσεις της οδοντικής εξαγωγής, που έγινε για άλλους λόγους, χωρίς να υπήρχε τοπική φλεγμονή και πόνος.
Ο Καθηγητής Stefano Fedele παρουσίασε τα δεδομένα, σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της οστεονέκρωσης, όσο αυξάνονται τα χρόνια χορήγησης και οι δόσεις των φαρμάκων.
Πρόγραμμα_Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο pdf
[1] EU Group of Experts for the Medication Related Osteonecrosis of the Jaw: Dr. Morten Shiodt, χειρουργός-Δανία, Dr. Thomas Kofod, χειρουργός-Δανία, Dr. Stefano Fedele, Στοματολόγος-Αγγλία, Dr. Alberto Bedogni, χειρουγός-Ιταλία, η Καθηγήτρια Νικολάτου-Γαλίτη, Dr. Sven Otto, χειρουργός-Γερμανία, και Dr. Roman Guggenberger, ακτινολόγος-Ελβετία
Αφήστε μια απάντηση