Το 5ο Συνέδριο της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών, με θέμα «Στοχευμένες Ανοσοθεραπείες σε Συμπαγείς Κακοήθειες και τα Ηighlights του 16ου ΤΑΤ Congress 2018» πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στις 27 και 28 Απριλίου 2018, στην Αθήνα. [1]
Όπως αναφέρουν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου, η Στοχευμένη Ανοσοθεραπεία έχει μπει στη θεραπευτική μας φαρέτρα σχεδόν στο σύνολο των συμπαγών κακοηθειών και θα αποτελέσει το break-through για την τρέχουσα δεκαετία.
Η Στοματολόγος Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη είχε την τιμή να μετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή και προσκλήθηκε να οργανώσει τη συνεδρία σχετικά με τις επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες συνδέονται με την ανοσοθεραπεία αλλά και με τις ποικίλες πλέον στοχευτικές θεραπείες.
Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα και σημαντικά για την καθημερινή κλινική πρακτική στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, όπως οι ουλορραγίες σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς αγγειογένεσης.
Οι ουλορραγίες μπορεί να υποδηλώνουν βακτηριακή λοίμωξη στα ούλα και αντιμετωπίζονται με αντιβιοτική θεραπεία. Είναι πιο έντονες σε ασθενείς με πτωχή στοματική υγιεινή.
Η εμφάνιση της οστεονέκρωσης των γνάθων σε ασθενείς που λαμβάνουν στοχευτικές θεραπείες, χωρίς να λαμβάνουν συγχρόνως παράγοντες στόχευσης των οστών ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα. Προσοχή και εγρήγορση απαιτείται στην περίπτωση ταυτόχρονης χορήγησης παραγόντων στόχευσης των οστών και αναστολέων αγγειογένεσης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεονέκρωσης σε αυτούς τους ασθενείς είναι αυξημένος, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσίευση.
Η ανοσοθεραπεία στη στοματική κοιλότητα συνδέεται με επιπλοκές, που είναι ανάλογες με τις λοιπές επιπλοκές, κυρίως από το δέρμα και περιλαμβάνουν λειχηνοειδείς αντιδράσεις, ξηροστομία, με κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών, αλλοιώσεις στη γεύση και λοιμώξεις. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, που συνδέουν την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα με την ανοσολογική αντίδραση του ατόμου. Αυτό είναι σημαντικό, διότι σύμφωνα με τις νέες απόψεις για την οστεονέκρωση, η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεονέκρωσης των γνάθων και σε ειδικές περιπτώσεις πιθανόν να αποτελεί και πρώιμη εικόνα οστεονέκρωσης.
Πριν από την έναρξη της ανοσοθεραπείας συστήνεται έλεγχος της στοματικής κοιλότητας και η λήψη του ιατρικού ιστορικού. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπου ο ασθενής αναφέρει ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος, όπως ομαλό λειχήνα στο στόμα χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αναζωπυρωθεί ή να επιδεινωθεί το ήδη υπάρχον αυτοάνοσο νόσημα και να αποτελέσει αιτία ακόμη και διακοπής της ανοσοθεραπείας, όπως έχει αναφερθεί σε μελέτη. Η διεπιστημονική συνεργασία θα συμβάλλει στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του ασθενούς.
Η φροντίδα και η υποστήριξη του στόματος με φθοριούχα σκευάσματα για την προστασία από τη ξηροστομία και την πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών, οι πλύσεις με ουδέτερα διαλύματα, όπως το χαμομήλι είναι σημαντικές συστάσεις. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής θα συμβάλλει στη μείωση του μικροβιακού φορτίου, διατηρώντας τα ούλα και τα δόντια γερά. Ο ασθενής με καθαρό στόμα έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των Ογκολόγων με τους οδοντιάτρους και τους στοματολόγους, ειδικά μέσα από την σύγχρονη, πλατφόρμα του CureCancer.gr. Η πλατφόρμα είναι ένα πρακτικό εργαλείο που λειτουργεί από τον ασθενή προς τον γιατρό, για τον ασθενή και για την καλύτερη φροντίδα της υγείας του.
Η Καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ. για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή και να διοργανώσει τη Συνεδρία για τη στοματική κοιλότητα. Ευχαριστεί επίσης τους συνεργάτες της Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, που συμμετείχαν με τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους.
Ιδιαίτερα, η κα Νικολάτου-Γαλίτη ευχαριστεί την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή και τους Προέδρους κκ Γεώργιο Φ. Σαμέλη, Πρόεδρο της Ε.Δ.Ε.Μ.Σ.Ε.Θ. και Γεώργιο Κ. Ζωγράφο, Καθηγητή Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την πρόσκληση να απευθύνει χαιρετισμό κατά την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου. Με την ευκαιρία αυτή ανέδειξε το ταχέως εξελισσόμενο γνωστικό αντικείμενο της Υποστηρικτικής Ογκολογίας του Στόματος.
[1]
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα:
• ΤΑΤ
• Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.)
• Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.)
• Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.)
• ΑΚΟΣ Καρκίνος Θεραπεία Σώματος & Ψυχής
• Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (Ε.Ε.Ο.Σ.)
Το 16ο TAT Congress διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι (5-7 Μαρτίου 2018) με τη συμμετοχή περισσότερων από 700 επιστημόνων υγείας από όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα
του ESMO.
Αφήστε μια απάντηση