Δεκατρείς Ευρωπαίοι Ειδικοί και Εμπειρογνώμονες, με διεθνή αναγνώριση για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και κλινικό έργο τους, παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την «Οστεονέκρωση των Γνάθων σε Άτομα που λαμβάνουν Φάρμακα Προστασίας των Οστών», στην 3η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Ειδικών και στο 3ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Οστεονέκρωση των Γνάθων.
Η «Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων» (European Task Force on Medication Related Osteonecrosis of the Jaw) αποτελείται από Ευρωπαίους επιστήμονες από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Φέτος το Συμπόσιο και το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 14 και 15 Νοεμβρίου, 2019.
Η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος, Καθηγήτρια Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, έχει τη μεγάλη τιμή να συμμετέχει, από την Ελλάδα, στην Ομάδα των 13 Ευρωπαίων Ειδικών. [ΕΙΚΟΝΑ 1].
Η Ομάδα της Οδοντιατρικής Ογκολογίας – Dental Oncology, ήταν εκεί και παρακολούθησε το σημαντικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο [ΕΙΚΟΝΑ 2]. Η κα Νικολάτου-Γαλίτη μετείχε στη Διάσκεψη, ως Μέλος της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων, καθώς και ως Ομιλήτρια στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο [ΕΙΚΟΝΑ 2]. Από τη χώρα μας παρακολούθησαν το Σεμινάριο, επίσης, ο Επίκουρος Καθηγητής κ Εμμανουήλ Βάρδας και οι Συνεργάτες της Κλινικής Νοσοκομειακής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Οδοντιάτρους και Γναθοχειρουργούς, από όλη την Ευρώπη, με ειδικό ενδιαφέρον στην Οστεονέκρωση. Παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τον Ορισμό, την Ταξινόμηση, τις Κλινικές Εκδηλώσεις, τα Απεικονιστικά Ευρήματα, τη Θεραπεία και την Πρόληψη. Περιγράφηκαν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την πρώιμη οστεονέκρωση και το ρόλο της οδοντικής και περιοδοντικής λοίμωξης. Η λοίμωξη, με πόνο και πυόρροια, φαίνεται να είναι, σε πολλές περιπτώσεις, πρώιμη οστεονέκρωση και μάλιστα ο νέος τύπος της οστεονέκρωσης «χωρίς αποκάλυψη οστού».
Θέματα που περιλήφθηκαν στις «συστάσεις (Guidelines)» προς τους ιδιώτες οδοντιάτρους ήταν: 1) εάν πρέπει να γίνει η εξαγωγή και 2) πότε θα παραπεμφθεί ο ασθενής στον ειδικό.
Οι 13 Ευρωπαίοι «Experts» ήταν οι Καθηγητές Stefano Fedele, England, Bente Brokstad Herlofson, Norway, Sven Otto, Germany, Cecilia Larsson Wexell, Sweden, Roman Guggenberger, Switzerland, Morten Schiødt, the Chair of Symposium, Denmark, Thomas Kofod, Copenhagen, Sven Erik Nørholt, Denmark, Oliver Ristow, Germany, Alberto Bedogni, Italy, Vinod Patel, England, Sanne Werner Møller Andersen, Denmark, και η κα Ourania Nicolatou–Galitis, Greece.
Ο Sven Otto (Πρόεδρος της επόμενης Σύσκεψης των Ειδικών και του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία) παρουσίασε τα αποτελέσματα από το 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, (Δανία 2018), τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο έγκριτο Περιοδικό Oral Diseases, 2019 Jul 20. doi: 10.1111/odi.13160. “Schiodt M, Otto S, Fedele S, Bedogni A, Nicolatou-Galitis O, Guggenberger R, Herlofson BB, Ristow O, Kofod T. Workshop of European Task Force on Medication Related Osteonecrosis of the Jaw. Current challenges”. https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/10078929/1/Fedele_Schiodt_et_al-2019-Oral_Diseases.pdf
Αφήστε μια απάντηση