Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου, καθώς παρατηρείται, ετησίως, σταθερά, αύξηση της τάξης του 1% των καρκίνων στην κεφαλή, τον τράχηλο (λαιμό) και το στόμα τα τελευταία 15 χρόνια. Ο καρκίνος στο στόμα μάλιστα «χτυπά» όλο και μικρότερες ηλικίες.
Σε συνέντευξη της, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Πρακτορείο Fm) και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η στοματολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠA και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται το εμβόλιο για το HPV, καθώς και να τροποποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά, αφού ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, σε ηλικίες 40-50 ετών. Το κάπνισμα αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα κινδύνου, για γυναίκες και άνδρες σε όλες τις ηλικίες, αλλά και η πτωχή στοματική υγιεινή, η κακή διατροφή και το αλκοόλ είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.
Σωτήρια η πρώιμη διάγνωση
Σύμφωνα με την κ. Νικολάτου-Γαλίτη «η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί… τα 2/3 των καρκίνων του στόματος διαγιγνώσκονται διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε προχωρημένα στάδια. Τους πρώτους τέσσερις, έξι, ακόμα και οκτώ μήνες αυτός ο καρκίνος δεν πονάει», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αργούν να πάνε στον γιατρό.
«Μια πληγή που δεν κλείνει, ένα ογκίδιο ή φούσκωμα που ενοχλεί και μένει πάνω από ένα μήνα, ένα δόντι που κουνάει ξαφνικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία, μια διόγκωση κάτω από το λαιμό», είναι ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν για να κλείσουμε αμέσως ραντεβού με γιατρό. «Με πρώιμη διάγνωση μπορούμε να έχουμε επιβίωση και πάνω από το 85%» και η ενημέρωση των πολιτών είναι εξαιρετικά σημαντική, τονίζει η κ. Νικολάτου-Γαλίτη.
Ο καρκίνος του στόματος είναι ένας δύσκολος καρκίνος, γιατί είναι σε μία κεντρική θέση στο πρόσωπο, κεντρική στην εμφάνισή μας, στην λειτουργία μας, στην ομιλίας μας, ενώ οι θεραπείες που εφαρμόζονται έχουν σημαντικές επιπτώσεις, στην εμφάνιση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συνοψίζοντας, τονίζεται ότι το εμβόλιο για τον ιό HPV, η αποφυγή του καπνίσματος, αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά με περιορισμό των συντρόφων, μείωση του αλκοόλ, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι τα κύρια μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ: https://soundcloud.com/user-49494181/wngtjgx9kt2q
Αφήστε μια απάντηση