Σε ασθενείς που λαμβάνουν παράγοντες προστασίας των οστών, το φατνιακό οστούν της γνάθου είχε ήδη νεκρωθεί πριν από την οδοντική εξαγωγή, σύμφωνα με τη μελέτη: “Alveolar bone histological necrosis observed prior to extractions in patients, who received bone-targeting agents” η οποία έγινε στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Oral Diseases1. Η μελέτη, με επιστημονική υπεύθυνο τη στοματολόγο, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη2 διήρκεσε τρία χρόνια και βασίστηκε σε κλινικές παρατηρήσεις, που είχαν συλλεχθεί ήδη από το 2010, κατά την άσκηση της καθημερινής κλινικής πρακτικής.
Συγκεκριμένα, το φατνιακό οστούν ήταν νεκρό σε 28 από τους 40 ασθενείς (70%), που υποβλήθηκαν σε εξαγωγή δοντιού λόγω πόνου και συμπτωμάτων. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε νεκρό οστούν σε καμία από τις εξαγωγές δοντιών, που δεν είχαν συμπτώματα φλεγμονής. Από τους 14 ασθενείς, που ανέπτυξαν κλινικά οστεονέκρωση, μετά την εξαγωγή, οι 12 είχαν νεκρό φατνιακό οστούν.
Ο πόνος, το οίδημα και η πυόρροια και άλλα άτυπα συμπτώματα οδοντικής και περιοδοντικής λοίμωξης περιγράφονται ως σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη οστεονέκρωσης και από την Αμερικανική Εταιρεία Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών στο άρθρο στις κατευθυντήριες οδηγίες (2014), χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής σχέση τους με τη νέκρωση του οστού.
Η χορήγηση των παραγόντων στόχευσης των οστών για περισσότερο από έναν χρόνο και η σύγχρονη στοχευτική θεραπεία ήταν, επίσης, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα και με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων, ο οδοντικός πόνος, το οίδημα, η πυόρροια, το συρίγγιο και το αίσθημα μουδιάσματος, πριν από την εξαγωγή, πιθανόν αποτελούν πρώιμη φάση/στάδιο οστεονέκρωσης των γνάθων3. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλα διεθνή Κέντρα.
Η κα Νικολάτου-Γαλίτη ευχαριστεί θερμά τους συνεργάτες από την Ελλάδα για τη σημαντική συμβολή τους, τους ασθενείς, που συναίνεσαν στην ανώνυμη, συγκεντρωτική αναφορά των κλινικών δεδομένων και τους Καθηγητές Cesar A. Migliorati & Carla I.Ripamonti για τα σχόλια και τις υποδείξεις τους.
- Alveolar bone histological necrosis observed prior to extractions in patients, who received bone-targeting agents, Oral Diseases, 2020, DOI: 10.1111/odi.13294
- Ourania Nicolatou-Galitis, Erofili Papadopoulou, Emmanouil Vardas, Maria Kouri, Dimitra Galiti, Evangelos Galitis, Konstantina-Eleni Alexiou, Kostas Tsiklakis, Alexandros Ardavanis, Evangelia Razis, Ilias Athanasiadis, Stavroula Droufakou, Amanda Psyrri, Michalis V. Karamouzis, Helena Linardou, Danai Daliani, Dimitrios Tzanninis, Sotirios Sachanas, Konstantinos Laschos, Marie-Christine Kyrtsonis, Fotini Antoniou, Apostolos Laskarakis, Styllianos Giassas, Adamantia Nikolaidi, George Rigakos, Anna Ntokou, Cesar A. Migliorati, Carla I. Ripamonti
- Schiodt M, Otto S, Fedele S, Bedogni A, Nicolatou-Galitis O, et al 2019. Workshop of European task Force on medication-related osteonecrosis of the jaw-current challenges. Oral Diseases 25:1815-1821, DOI 10.1111/odi.13160
Αφήστε μια απάντηση