
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ συμμετείχε στην 5η Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) με θέμα «Υποστήριξη για την Επιβίωση» (18-23 Σεπτεμβρίου) . Η καμπάνια #MakeSenseCampaign είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck Society – EHNS) και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient Coalition – ECPC). H ΕΛΛΟΚ διοργάνωσε ενημερωτική διημερίδα με θέμα: «Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου: Ο Άγνωστος Καρκίνος», με συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών.
Υλοποιήθηκαν δράσεις με στόχο να αναδείξουν τη σημασία της αποκατάστασης των επιπλοκών από τις θεραπείες και τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των οικείων, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητας ζωής τους.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, η ανάγκη διεπιστημονική προσέγγιση σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ήταν άλλα σημαντικά θέματα.
Σύμφωνα με την κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγο, Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον ογκολογικό ασθενή και ιδιαίτερα στον ασθενή με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η φροντίδα του στόματος από ογκολόγο – στοματολόγο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής του.
“Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία από την αρχή μέχρι και την αποκατάσταση και επανένταξη του ασθενούς στην κοινωνική ζωή”, δήλωσε η Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας, κα Αμάντα Ψυρρή.
«Η ακτινοθεραπεία είτε μόνη, είτε σε συνδυασμό με την χειρουργική ή/και την χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα στην αντιμετώπιση των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου με κύριο στόχο την ίαση. Ο καλός σχεδιασμός και η ακριβής εκτέλεσή της επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών και κατά τη διάρκεια αλλά κυρίως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους» τόνισε ο κος Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής, Πρόεδρος της ΕΕΑΟ-Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου είναι πολύπλοκη ασθένεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Rene Leemans, Πρόεδρο της EHNS, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τομέα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ. Ο καθηγητής ανέφερε ότι “αναγνωρίζουμε ότι οι πρόσφατες καινοτομίες στον χώρο της θεραπείας δημιουργούν πολλές ελπίδες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η υποστήριξη των ασθενών που επιζούν από την επιθετική αυτή μορφή καρκίνου απαιτεί μια εξίσου αποφασιστική, μακροπρόθεσμη και πολύπλευρη προσέγγιση.”
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Το 60% των ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρουσιάζουν τοπική ασθένεια κατά τη διάγνωση και το 60% των ατόμων, που έχουν διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο, πεθαίνουν από την ασθένεια εντός πέντε ετών. Η αναγνώριση πρώιμων σημείων και συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%.
Αφήστε μια απάντηση